Skip to main content

2022. godine Udruga Djeca susreću umjetnost počinje sa provedbom projekta Online participativni filmski klub Sedmi kontinent. U sklopu projekta oblikovani su posebni programi filmske pismenosti za djecu od 7 do 15 godina.

Motivirani da se svim školama i njihovim učenicima u cijeloj Hrvatskoj omogući obrazovanje u području kulture i filmske umjetnosti, 17.10.2022. organizirana je radionica Dan filma u kojoj su sudjelovali učenici 3. razreda Osnovne škole Sibinjskih žrtava iz Sibinja. Na radionici je sudjelovalo 12 učenika koji su pažljivo gledali film Pinokio redatelja Enza D’Aloa iz 2012. godine.

Učenici su sudjelovali na aktivnosti koja je interaktivna i kreativna. Radionicu je vodio poznati filmski kritičar Silvestar Mileta, a posebna gošća iznenađenja bila je filmska kritičarka Višnja Pentić Vukašinović.

Tijekom radionice razgovaralo se o tome kako animirani film nastaje, koliko dugo treba da se jedan film napravi te što je to ubiti animirani film. Za vrijeme trajanja radionice učenici su imali puno pitanja, a posebno ih je zanimalo što je to filmski kritičar i kakvim se poslom oni bave.

Stajališta izražena na stranici isključiva su odgovornost Udruge Djeca susreću umjetnost.